Houbová sekaná

Ingredience

75 g nahrubo nasekaných ořechů
40 g sušených rajčat v oleji
2 velké cibule
50 g rostlinného margarínu nebo kokosového tuku
1 lžíce celozrnné mouky
300g hlívy ústřičné
1 čajová lžička sušeného tymiánu
1/8 l zeleninového vývaru
200 g mletých ořechů
100g lahůdkového droždí
3 lžíce citrónové šťávy
Mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
1 bio vejce nebo 50 g gelu z lněného semínka
trochu kokosového tuku na smažení

sekana

Der Duft der Weihnacht
Schrot&Korn 12/2015

© Text Sabine Kumm Fotos Maria Grossmann, Monika Schürle
Food Roland Geiselmann

(upraveno)

Doba přípravy: 15 min  |  Doba pečení: 35-40 min  |  Porce: 2-3

  1. Sekané ořechy opečeme na pánvi, necháme trochu vychladnout. Sušená rajčata nakrájíme na tenké proužky.
  2. Vytvoříme gel z lněných semínek – hrstku semínek přelijeme vroucí vodou a necháme 30 min nabobtnat (nebo místo lněného gelu použijeme 1 bio vejce).
  3. Na troše kokosového tuku osmažíme kostky cibule dozlatova, posypeme moukou a tymiánem, přidáme nakrájenou hlívu, zalijeme 1/8 l zeleninového vývaru a za stálého míchání krátce podusíme (7-10 min).
  4. Do pánve přidáme mleté a opečené ořechy, lahůdkové droždí, proužky sušených rajčat, šťávu z citrónu, gel z lněných semínek (nebo 1 rozšlehané bio vejce). Osolíme a opepříme.
  5. Zapékací mísu nebo formu na pečení vymažeme kokosovým tukem, vložíme ořechovo-houbovou směs a posypeme lahůdkovým droždím.  Pečeme v troubě předehřáté na 180-200 °C zhruba 35–40 minut.
  6. Výtečně chutná s dušeným pórkem a špagetami s houbami a omáčkou z ovesné smetany.