Pistáciové vánoční stromečky

Dnes je tu inspirace na „zasněžené“ pečené stromky, obalené veganskou bílou čokoládou a pistáciemi. Dobrou chut‘, hezké a kreativní svátky!

Potřebujeme:

    • Na stromečky:
      • 250 ml sojového mléka
      • 6 PL řepkového oleje
      • 150 g třtinového cukru
      • 4 ČL vanilkového cukru
      • 250g sojové mouky (nebo mandlové)
      • 4 ČL kypřícího prášku bez fosfátů

    • Na zdobení:

      • 50 g veganské bílé čokolády
      • 50 g mletých/nasekaných pistácií
      • 80 g moučkového cukru (nebo mletého kokosu)
      • Kapku citrónové šťávy
      • červené ovoce na zdobení
vegan-advent

Původní recept pochází z německé kuchařky Mein Veganer Adventskalender (F. Schaedel, nakladatelství Kosmos), překlad –  Lucie Jogurtová.

Úvodní foto: Kosmos verlag / Mein veganer Adventskalender © Franz Schaedel

Doba přípravy včetně pečení: cca 40 min /  Porce: 12 kusů

  1. Předehřejeme troubu a 200°C (horkovzdušnou na 180°C). Z pečícího papíru vystřihneme kolečka o průměru cca 20 cm. Označíme si střed a kolečka rozstřihneme ze strany ke středu tak, abychom z papíru mohli vytvarovat kužel (zafixujeme aby držel).  Kužely postavíme do zapékací mísy těstě u sebe špičkou dolů a připravíme na plnění.
  2. V míse dobře promícháme sojové mléko, olej,  třtinový i vanilkový cukr. Dále do směsi prosejeme mouku s kypřícím práškem. Vzniklé těsto dáme na 5 minut do ručního šlehače s metličkami, aby bylo krásně vláčné.
  3. Kužely opatrně naplníme hotovým těstem. Necháme  1cm od okraje prostor, aby mohly stromečky trochu nakynout. Pečeme 20 minut, poté necháme stromečky úplně vystydnout.
  4. Stromečky opatrně vyjmeme z kuželů a potřeme čokoládou, kterou jsme rozehřáli ve vodní lázni. Ještě než stihne čokoláda úplně uschnout, obalíme stromečky v mletých pistáciích.
  5. Z 50 g moučkového cukru (nebo mletého kokosu) a citrónové šťávy umícháme velice pevnou cukrovou polevu, kterou ozdobíme vrcholky stromků. Stromek ozdobíme kousky ovoce (např. kousky sušených brusinek, granátovými jáderky atd) nebo dekoračními perly. 

Jak na domácí potravinářské barvy (zdobení cukroví atd.)   pistachios-587540_640

(Pozn. redakce)

Máte li rádi přírodní barvy – nejen pokud jde o kosmetiku, ale i při přípravě pokrmů – máme pro vás pár nápadů jak si potravinářské barvy pro zdobení cukroví vyrobit:

Růžová barva:

1 hrst mražených malin, nebo št’ava z granátových jablek
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Fialová barva:

1 hrst zmrazených borůvek
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Žlutá barva:

1 polévková lžíce pomerančové šťávy
1 špetka kurkumy (větší množství by mohlo ovlivnit chuť)
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Bílá barva:

1 polévková lžíce vody
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Zelená barva:

1 polévková lžíce vody
1 špetka prášku mladého ječmenu – nebo prášku z libovolné sušené listové zeleniny – nebo mleté pistácie
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)