Ingredience
75 g nahrubo nasekaných ořechů
40 g sušených rajčat v oleji
2 velké cibule
50 g rostlinného margarínu nebo kokosového tuku
1 lžíce celozrnné mouky
300g hlívy ústřičné
1 čajová lžička sušeného tymiánu
1/8 l zeleninového vývaru
200 g mletých ořechů
100g lahůdkového droždí
3 lžíce citrónové šťávy
Mořská sůl
Čerstvě mletý pepř
1 bio vejce nebo 50 g gelu z lněného semínka
trochu kokosového tuku na smažení

Der Duft der Weihnacht
Schrot&Korn 12/2015
© Text Sabine Kumm Fotos Maria Grossmann, Monika Schürle
Food Roland Geiselmann
(upraveno)
Doba přípravy: 15 min | Doba pečení: 35-40 min | Porce: 2-3
- Sekané ořechy opečeme na pánvi, necháme trochu vychladnout. Sušená rajčata nakrájíme na tenké proužky.
- Vytvoříme gel z lněných semínek – hrstku semínek přelijeme vroucí vodou a necháme 30 min nabobtnat (nebo místo lněného gelu použijeme 1 bio vejce).
- Na troše kokosového tuku osmažíme kostky cibule dozlatova, posypeme moukou a tymiánem, přidáme nakrájenou hlívu, zalijeme 1/8 l zeleninového vývaru a za stálého míchání krátce podusíme (7-10 min).
- Do pánve přidáme mleté a opečené ořechy, lahůdkové droždí, proužky sušených rajčat, šťávu z citrónu, gel z lněných semínek (nebo 1 rozšlehané bio vejce). Osolíme a opepříme.
- Zapékací mísu nebo formu na pečení vymažeme kokosovým tukem, vložíme ořechovo-houbovou směs a posypeme lahůdkovým droždím. Pečeme v troubě předehřáté na 180-200 °C zhruba 35–40 minut.
- Výtečně chutná s dušeným pórkem a špagetami s houbami a omáčkou z ovesné smetany.