Veganské brownies: vánoční edice

Speciální vánoční edice čokoládových brownies bez mléka, másla ani vajec, ozdobené čím Pán Bůh v kuchyni nadělil – plus napichovátka nebo špejle (či použité papírové brčko) pro pohodlné držení a vychutnání vašeho „stromečku“. 

Dobrou chut‘,  hezké a kreativní svátky!

Potřebujeme:

Na brownies

  • (suché přísady)
  • 370 g hladké mouky (nejlépe špaldové)
  • 110 g kakaa
  • 200 g kokosového cukru (nebo jakéhokoliv jiného sladidla)
  • 1 špetku kypřícího prášku (na špičku nože)
  • 1 ČL  perníkového koření (není nutné)
  • (mokré ingredience)
  • 450 ml rostlinného mléka (zde konkrétně sojové)
  • 350 ml oleje

Na zdobení

  • 250 g moučkového cukru
  • Pár kapek vanilkového aroma (není nutné)
  • Potravinářské barvy
  • Dekorační perly apod.

Doba přípravy: 35 min

Příprava

Brownies

  1. Rozehřejeme troubu na 180°C, vyložíme si plech papírem na pečení (cca. 33x30cm)
  2. V míse dobře promícháme suché ingredience.
  3. Mokré ingredience nejprve mixujeme, potom je pomocí rukou smícháme se suchou částí těsta. Těsto pořádně zamícháme, malé žmolky nejsou nic hrozného, zmizí při pečení.
  4. Není nutné se nějak párat s přípravou plechu, bohatě stačí, když těsto řádně rozetřeme i do rohů plechu.
  5. Po 20-25 minutách zkontrolujeme těsto špejlí, pokud je špejle suchá, brownies je hotové. Vyndáme ho z trouby a necháme ho i s plechem vychladnout. Na špejli může zůstat pár drobků, to je u brownies v pořádku. Zvlášť, pokud ho máte rádi měkčí. Rozhodnutí je na vás.

Zdobení

  1. Tady není potřeba psát nic složitého. Vyřízneme z těsta pravidelné trojúhelníky. Např. plech nejprve rozpůlíte a potom každou polovinu rozkrájete na X.
  2. Z moučkového cukru uděláme polevu (pečlivě ho smícháme s 3-4 lžícemi vody), libovolně obarvíme a pak už jen zdobíme dle vlastní fantazie.

Dobrou chuť!

Jak na domácí potravinářské barvy

(Pozn. redakce)

potravinářské barvy

Máte li rádi přírodní barvy – nejen pokud jde o kosmetiku, ale i při přípravě pokrmu – máme pro vás pár nápadů jak si potravinářské barvy pro zdobení cukroví vyrobit:

Růžová barva:

1 hrst mražených malin, nebo št’ava z granátových jablek
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu

Fialová barva:

1 hrst zmrazených borůvek
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Žlutá barva:

1 polévková lžíce pomerančové šťávy
1 špetka kurkumy (větší množství by mohlo ovlivnit chuť)
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Bílá barva:

1 polévková lžíce vody
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Zelená barva:

1 polévková lžíce vody
1 špetka prášku mladého ječmenu – nebo prášku z libovolné sušené listové zeleniny
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)

Základní recept a úvodní foto pochází z blogu Veganmom.de,
přeložila Lucie Jogurtová (náš dobrý anděl)