Recept z kuchařky od Dunja Gulin „Veganes backen“, překlad – Lucie Jogurtová.
Přísady:
- 120 g kuskusu
- 160 g mletých mandlí
- 130 g mouky
- 1 ČL mletého lněného semínka
- ¼ ČL Bourbon-vanilkového prášku
- ¼ ČL soli
- 130 g javorového sirupu
- 100 g slunečnicového oleje (nebo mandlového)
- ½ ČL mandlového extraktu
- 200 g marmelády (nebo povidel)
Doba přípravy: 20 min | Porce: 24ks
Postup
- Troubu rozehřejeme na 180°C.
- Smícháme kuskus, mandle, mouku, lněné semínko, vanilkový prášek a sůl.
- Sirup, olej a mandlový extrakt smícháme v jiné misce a vytvořenou směs vařečkou vmícháme do suché směsi.
- Z těsta vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu, z těch potom uplácáme 1 cm tlusté placičky. Placičky vyskládáme na plech jen s malými rozestupy. Zadní částí lžičky vytvoříme opatrně do každé sušenky dolík, do kterého dáme ČL marmelády.
- V rozehřáté troubě pečeme 15-16 minut. Sušenky jsou ještě měkké, ale po vystydnutí ztvrdnou. Necháme je na plechu vystydnout. Skladujeme je v uzavíratelné krabičce, kde vydrží až dva týdny.