Kuskusové sušenky s povidly

Recept z kuchařky od Dunja Gulin „Veganes backen“, překlad – Lucie Jogurtová.

Přísady:

  • 120 g kuskusu
  • 160 g mletých mandlí
  • 130 g mouky
  • 1 ČL mletého lněného semínka
  • ¼ ČL Bourbon-vanilkového prášku
  • ¼ ČL soli
  • 130 g javorového sirupu
  • 100 g slunečnicového oleje (nebo mandlového)
  • ½ ČL mandlového extraktu
  • 200 g marmelády (nebo povidel)

Doba přípravy: 20 min  |  Porce: 24ks

Postup

  1. Troubu rozehřejeme na 180°C.
  2. Smícháme kuskus, mandle, mouku, lněné semínko, vanilkový prášek a sůl.
  3. Sirup, olej a mandlový extrakt smícháme v jiné misce a vytvořenou směs vařečkou vmícháme do suché směsi.
  4. Z těsta vytvoříme kuličky o velikosti vlašského ořechu,  z těch potom uplácáme 1 cm tlusté placičky.  Placičky vyskládáme na plech jen s malými rozestupy. Zadní částí lžičky vytvoříme opatrně do každé sušenky dolík, do kterého dáme ČL marmelády.
  5. V rozehřáté troubě pečeme 15-16 minut. Sušenky jsou ještě měkké, ale po vystydnutí ztvrdnou. Necháme je na plechu vystydnout. Skladujeme je v uzavíratelné krabičce, kde vydrží až dva týdny.