Speciální vánoční edice čokoládových brownies bez mléka, másla ani vajec, ozdobené čím Pán Bůh v kuchyni nadělil – plus napichovátka nebo špejle (či použité papírové brčko) pro pohodlné držení a vychutnání vašeho „stromečku“.
Dobrou chut‘, hezké a kreativní svátky!
Potřebujeme:
Na brownies
- (suché přísady)
- 370 g hladké mouky (nejlépe špaldové)
- 110 g kakaa
- 200 g kokosového cukru (nebo jakéhokoliv jiného sladidla)
- 1 špetku kypřícího prášku (na špičku nože)
- 1 ČL perníkového koření (není nutné)
- (mokré ingredience)
- 450 ml rostlinného mléka (zde konkrétně sojové)
- 350 ml oleje
Na zdobení
- 250 g moučkového cukru
- Pár kapek vanilkového aroma (není nutné)
- Potravinářské barvy
- Dekorační perly apod.
Doba přípravy: 35 min
Příprava
Brownies
- Rozehřejeme troubu na 180°C, vyložíme si plech papírem na pečení (cca. 33x30cm)
- V míse dobře promícháme suché ingredience.
- Mokré ingredience nejprve mixujeme, potom je pomocí rukou smícháme se suchou částí těsta. Těsto pořádně zamícháme, malé žmolky nejsou nic hrozného, zmizí při pečení.
- Není nutné se nějak párat s přípravou plechu, bohatě stačí, když těsto řádně rozetřeme i do rohů plechu.
- Po 20-25 minutách zkontrolujeme těsto špejlí, pokud je špejle suchá, brownies je hotové. Vyndáme ho z trouby a necháme ho i s plechem vychladnout. Na špejli může zůstat pár drobků, to je u brownies v pořádku. Zvlášť, pokud ho máte rádi měkčí. Rozhodnutí je na vás. ☺
Zdobení
- Tady není potřeba psát nic složitého. Vyřízneme z těsta pravidelné trojúhelníky. Např. plech nejprve rozpůlíte a potom každou polovinu rozkrájete na X.
- Z moučkového cukru uděláme polevu (pečlivě ho smícháme s 3-4 lžícemi vody), libovolně obarvíme a pak už jen zdobíme dle vlastní fantazie.
Dobrou chuť!
Jak na domácí potravinářské barvy
(Pozn. redakce)
Máte li rádi přírodní barvy – nejen pokud jde o kosmetiku, ale i při přípravě pokrmu – máme pro vás pár nápadů jak si potravinářské barvy pro zdobení cukroví vyrobit:
Růžová barva:
1 hrst mražených malin, nebo št’ava z granátových jablek
1 polévková lžíce mletého strouhaného kokosu
Fialová barva:
1 hrst zmrazených borůvek
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)
Žlutá barva:
1 polévková lžíce pomerančové šťávy
1 špetka kurkumy (větší množství by mohlo ovlivnit chuť)
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)
Bílá barva:
1 polévková lžíce vody
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)
Zelená barva:
1 polévková lžíce vody
1 špetka prášku mladého ječmenu – nebo prášku z libovolné sušené listové zeleniny
1 polévková lžíce mletého (strouhaného) kokosu (nebo cukru moučky, popř. zkombinovat dle libosti)
Základní recept a úvodní foto pochází z blogu Veganmom.de,
přeložila Lucie Jogurtová (náš dobrý anděl)